Ma-vrij voor 13u besteld, zelfde dag verzonden
Kritisch doch bescheiden

Kritisch doch bescheiden

Over toekomstplannen en veganisme, kleding voor rouwdouwers en verlanglijstjes. Tante Pollewol blogt over merken die op haar lijstje staan en over klein blijven, maar grootse stappen maken. 

Bereikbaar voor iedereen

Tussen het begin van Tante Pollewol - in november 2019 - en nu hebben we, als ik zo terugkijk, een mooie, bescheiden collectie weten neer te zetten. En helemaal zelf, zonder financiële steun van buitenaf. De kleding is mooi, de schoenen die er inmiddels aan zijn toegevoegd zijn prachtig.

Wat ik wel heb ervaren, is dat - ondanks dat de kleding met zoveel liefde en vakmanschap is vervaardigd, veelal door familielabels - anderen, net als ik, sommige kleding gewoon als te duur ervaren. En dat begrijp ik heel goed. Zeker als ik kijk naar kleding voor mijn jongste. Koop ik voor mijn oudste, dan koop ik tegenwoordig met de jongste ook in gedachten. Dat is anders! Zo zullen we langer doen met kleertjes en worden ze doorgegeven. Echt weer kleding met een verhaal, met herinneringen. Prachtig toch?

Rouwdouwer essentials

Tevens vind ik het aanbod zoals het nu is bijna te mooi. Chique. Fancy. Prachtig om naar te kijken, maar voor mij mag het overgrote deel echt meer outdoorsy (is dat een woord?!) zijn. Ik zou bijzonder graag enkele handgebreid-door-oma-achtige truien zien in de herfst en winter, jassen die je direct doen denken aan kampvuurtjes of open haarden, warme (vegan) choco met (idem) slagroom, en noem maar op. En eenvoudige kleding die je hart verovert. En betaalbaar is!

Dat laatste laat ik nog even in het midden, maar over voorgaande heb ik wel nagedacht. En er staan enkele merken hoog op mijn lijstje. Jassen van De Kleine Schobbejak, truien van MorMor en meer kleding van The Simple Folk. Mingo vind ik waanzinnig voor de zomer, en komt uit Nederland - super. Reiff staat ook op mijn lijstje. Ik heb er van meerdere klanten over gehoord en zelf ook bijzonder goede ervaringen mee. 

It's all in progress... #keepyouposted #fingerscrossed

Vegan wear

Veganisme speelt een rol in mijn leven en dus logischerwijs ook steeds meer in mijn keuzes voor Tante Pollewol. Ik eet al jaren geen vlees meer, maar helemaal niets dierlijks is relatief recent. En dat ommeletje kon ik tot voor kort soms maanden missen en dan opeens helemaal niet. Maar naarmate ik steviger in mijn vegan schoenen sta, kan het niet anders dan dat dit ook mijn keuzes voor de shop beïnvloedt. Want wat neem je van dieren, wat gebruik je en in welke mate beïnvloedt dat hun kwaliteit van leven?

Hoewel ik zeer kritisch kies op het gebied van wol, is er steeds meer katoen en linnen in de collectie gekomen. Linnen, met name, is een duurzaam materiaal. Anti-bacterieel, hypoallergeen, ademend en anti-statisch. Het is perfect te wassen, ook fijn. Vaak wordt het gezien als uitsluitend voor de zomer, maar ik hoop dat je weet (of zult ontdekken!) dat linnen het hele jaar door fijn en bruikbaar is!

Enfin. Ik ben niet in alle gevallen voor een alles-in-de-hele-wereld-in-een-klap-vegan; het vegan alternatief moet ook beter zijn voor de aarde. Geen synthetische materialen die onze planeet verder vervuilen en ten koste gaan van de mensen die het maken of dragen. Pure kleding, zoals Tante Pollewol altijd voor ogen had en heeft, maar dan bijvoorbeeld gemaakt van linnen zoals gezegd. Of appelleer! Nou ja wie weet... En ook wat betreft schoenen dus. Want waar ik wol nog zou kunnen goedpraten, kan ik dat met leer natuurlijk helemaal niet. Zouden onze schoenen nou lieflijk vervaardigd worden van dieren die toch gestorven waren op late leeftijd, dan is de realiteit wellicht nog anders. Maar als ik vele paren schoenen inkoop en vele shops doen dat met mij, dan stimuleer ik een business die ik niet support. Het moet wel zo zijn of vele dieren sterven, net als voor stukjes vlees, voor de schoenen die wij kiezen te dragen. Voor de schoenen die ik inkoop. Dat doet me iets. Heel veel, eerlijk gezegd. 

Waren we een bescheiden stam bestaande uit wat mensen die samen een dier slachtten, na een gedegen ritueel van compassie, en alles van het dier gebruikten en met het vlees vele monden voedden en er weken op teerden... Maar de werkelijkheid vandaag de dag is zo ontzettend anders. Helaas. 

Bescheiden. Gespecialiseerd. 

Toekomstvisie, ja. Bescheiden mag het aanbod zijn, maar gespecialiseerd. Gedegen kleding die de wereld mooier maakt. Met een klein ecologisch voetafdrukje. Dat is mijn wens. Een bescheiden aanbod, maar een 'potjandorie wat fantastisch!' aanbod. Kleding waar ook je grotere kinderen in kunnen ravotten buiten, die tegen een stootje kan. Waar je niet elk vlekje op ziet. Wat gerepareerd kan worden. Geliefd en gekoesterd. Doorgegeven aan broertje of zusje. 

Tante Pollewol gaat niet alles verkopen, hoe fijn voor sommige klanten ook: dat laat ik graag aan andere webshops. Minimalisme, minder en beter kopen is super. En echt belangrijk. Elke euro die je uitgeeft, heeft een effect. Wat je koopt, welk merk je support, heeft invloed. Kritisch kiezen en met zorg kopen is dus cruciaal. Ook voor mij wanneer ik inkoop. Dus ik blijf graag kritisch en bescheiden.

Misschien past dat ook wel perfect bij auntie Pollewol: kritisch doch bescheiden. En altijd bereid om te leren. Om de dingen samen te doen en kennis bijeen te brengen om het samen beter te doen. Voor ons allemaal.


Laat een reactie achter


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »